Alergije kod pasa su česta, ali često zanemarena zdravstvena pojava koja može značajno utjecati na kvalitetu života vašeg ljubimca. Kao i kod ljudi, one mogu biti uzrokovane raznim alergenima, uključujući hranu, pelud, grinje i buhe. Simptomi variraju od blage iritacije kože do ozbiljnih respiratornih problema, a rano prepoznavanje i pravilno liječenje su ključni za olakšanje i zdravlje vašeg psa. 

U ovom članku istražit ćemo najčešće uzroke alergija kod pasa, kako prepoznati simptome, te koje korake poduzeti za učinkovito liječenje i prevenciju, osiguravajući vašem ljubimcu sretan i zdrav život.

Najčešći uzroci alergija kod pasa

Alergije kod pasa mogu biti uzrokovane raznim čimbenicima, od kojih su najčešći prehrambeni alergeni, okolišni alergeni i paraziti. Prehrambeni alergeni u hrani za pse uključuju sastojke kao što su govedina, piletina, mliječni proizvodi i žitarice, koji mogu izazvati reakcije poput svrbeža, crvenila i gastrointestinalnih problema. 

Simptomi alergije kod pasa uključuju svrbež
Simptomi alergije kod pasa uključuju svrbež, drhtanje glavom, češanje uha, crvenilo unutar uha, a ponekad i neobičan miris ili iscjedak. Slično kao i ljudi, psi s alergijama mogu imati curenje iz nosa i suzne oči. Ovo je jasan odgovor na inhalacijske alergene poput peludi ili prašine.

Okolišni alergeni, poput peludi, prašine, grinja i plijesni, također mogu uzrokovati alergijske reakcije kod pasa, manifestirajući se kao iritacije kože i respiratorni problemi. Buhe su još jedan čest uzrok, jer slina buha može izazvati jaku reakciju poznatu kao alergijski dermatitis buha. 

Prepoznavanje simptoma i dijagnosticiranje alergija

Prepoznavanje simptoma alergija kod pasa ključno je za rano dijagnosticiranje i učinkovito liječenje. Najčešći simptomi uključuju: 

  • Svrbež
  • Crvenilo
  • Osip
  • Gubitak dlake
  • Kronične infekcije ušiju 
  • Probavne probleme kao što su povraćanje i proljev

Psi također mogu često lizati ili gristi šape te trljati lice o tlo. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je konzultirati se s veterinarom. Dijagnosticiranje često uključuje detaljnu anamnezu, fizički pregled i, u nekim slučajevima, alergijske testove ili eliminacijske dijete kako bi se identificirali specifični alergeni. 

Liječenje i prevencija kod veterinara

Liječenje alergija kod pasa ovisi o vrsti i uzroku alergije, ali uključuje kombinaciju medicinskih i preventivnih mjera. Terapije mogu uključivati antihistaminike, kortikosteroide, posebne šampone za ublažavanje svrbeža, te prehrambene dodatke poput omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju zdravlje kože. U slučaju alergija na hranu, preporučuje se eliminacijska dijeta kako bi se identificirao i izbjegavao problematični sastojak. 

Alergija kod pasa na hranu: uzroci, dijagnoza i liječenje

Za okolišne alergije, redovito čišćenje doma i korištenje pročišćivača zraka može smanjiti izloženost alergenima. Kontrola buha je također ključna, te uključuje korištenje odgovarajućih antiparazitskih tretmana. Prevencija je najbolji pristup, stoga je važno redovito pratiti zdravstveno stanje vašeg psa i konzultirati se s veterinarom kako biste osigurali dugoročno zdravlje i dobrobit vašeg ljubimca.

Iz iste kategorije: