Važnost brisača za automobile je izuzetno velika, osobito u doba godine kad su česte vremenske nepogode i kada je opasnost tijekom vožnje povećana zbog niskih temperatura, čestih padalina i mnogih drugih zimskih nepogoda. To je vrijeme kada svakom vozaču sigurnost na cesti treba biti prioritet, a to jedna od stavki koja jako podiže razinu sigurnosti tijekom vožnje u lošim uvjetima svakako su i kvalitetni brisači za auto.

Ako ste primijetili da imate problema s vidljivosti, da vaši stari brisači više nisu potpuno funkcionalni i ne rade svoj posao kako treba; ako čujete čudne zvukove tijekom njihovog rada ili su vam stakla prljavija nakon uključivanja brisača nego prije toga, tada je vrijeme da promijenite gumicu na njima ili da kupite nove brisače.

Znate li sve što treba znati o brisačima?

Tehnologija izrade brisača u 21. stoljeću je iznimno napredovala pa su materijali i brisača i metlica mnogo kvalitetniji i efikasniji u svom poslu. Imaju i mnogo bolje performanse kada je riječ o ekstremnim uvjetima što znači da omogućuju sigurniju vožnju.

Svi brisači za auto se sastoje od dva dijela, a to su:

  • mehanički dio koji uključuje same brisače s gumicama  
  • električni dio koji uključuje električni sustav koji pokreće brisače i omogućuje im rad

Ako se dogodi da vam brisači ne rade zbog nekog problema u elektrici jedino rješenje je posjet automehaničaru, no ako je riječ o mehaničkom problemu njega možete i sami riješiti. 

Problemi sa auto brisačima

Najčešći problem s brisačima za auto je dotrajalost metlica na njima zbog čega više dobro ne čiste vjetrobran, što u slučajevima jakog zaprljanja, kiše ili snijega može dovesti do vrlo velikih problema u vožnji. Metlice brisača možete kupiti sami, a najbolje je kupiti one koji odgovaraju vašem modelu automobila jer će najbolje čistiti vaš vjetrobran.

Brisači za auto
Brisači za auto za vrhunsku vidljivost u vožnji

Najpopularnija vrsta brisača je ona od gume jer gumeni brisači imaju visok stupanj izdržljivosti, stvaraju minimalnu buku i najmanje oštećuju vjetrobransko staklo. Neki vozači biraju i silikonske brisače jer imaju manju masu i uzrokuju nižu razinu buke te se više otporni na insekte od gumenih. 

Kada je potrebno promijeniti metlice na brisaču? 

Jedan od najboljih testova kojim ćete utvrditi je li vrijeme da se brisači za auto promijene je brojanje tragova koji ostaju na vjetrobranskom staklu nakon korištenja brisača. Ako metlice ostave dva, tri traga na staklu znači da ih još neko vrijeme možete koristiti, ali ne predugo. Ako je tragova više odmah ih zamijenite jer više nisu funkcionalne.

Iz iste kategorije: