U današnje vrijeme je nezamislivo da neka firma nema vlastitu web stranicu, jer je internet postao glavni medij današnjice. Upravo zbog toga iz dana u dan na internetu niče velik broj novih stranica i kroz ovaj tekst ćemo vas upoznati s nekim glavnim stvarima koje morate imati za pokretanje. To su domena i hosting web stranica, koji omogućuju da stranica ima svoje mjesto i adresu na internetu.

Što je web hosting?

Web hosting predstavlja server na kojem se nalazi stranica, to jest svi podatci s nje. Internet je isključivo mreža koja povezuje računala i svaka web stranica se nalazi na nekom fizičkom serveru. S druge strane, domene web stranica predstavljaju adresu, tj. link koji povezuje korisnika s tim serverom. One su sve jednake i jedino ih razlikuje naziv, a hosting web stranica je zaslužan za ponašanje web stranice.

Konkretno, o njemu ovisi:

  • koliki prostor za pohranu imate, tj. koliko ćete podataka moći imati na web stranici
  • dostupnost web stranice
  • brzina pregledavanja stranice
  • broj posjetitelja koje možete primiti na stranici
  • i još mnogo drugih tehničkih stvari

Kako odabrati kvalitetan hosting?

Bitna stavka kod odabira hostinga je gdje se on nalazi. Ako planirate izradu stranice koja je namijenjena cijelom svijetu, tada lokacija nije od presudne važnosti, no stranice koje su namijenjene za određene države bi trebale birati hosting server koji se nalazi u okolici. Tako će brzina biti puno veća, a osim toga je prednost što imate podršku na domaćem jeziku.

Web hosting server
Web hosting predstavlja server na kojem se nalazi stranica

Hosting paketi

Kod svakog poslužitelja naići ćete na razne pakete, koji se razlikuju po količini podataka za pohranu, prometu koji podržavaju i slično. Ako planirate izradu manjeg bloga ili stranice na kojoj će prevladavati tekst i neće imati veliku posjećenost, tada će basic hosting paket biti dovoljan, no u slučaju da planirate veliku posjećenost morate birati neke bolje pakete.

Web hosting ili VPS

Kod nekih portala koji bilježe veliku posjećenost u svako doba dana, hosting web stranica nije dobra opcija, već se bira VPS. Glavna razlika je u tome što običan web server predstavlja dio performansi određenog računala, koje dijelite s drugim ljudima. To znači da vi ne ovisite samo o sebi, već drugi korisnici mogu preopteretiti taj server i uzrokovati probleme.

Video: Objašnjene različite vrste web hostinga! | Dijeljeni hosting nasuprot VPS hostinga nasuprot namjenskom serveru

VPS hosting s druge strane predstavlja kompletni server, koji možete samostalno kontrolirati i ovisite isključivo o sebi. Osim toga, možete ga podijeliti u više dijelova i biti sigurni da nitko drugi neće prouzročiti tehničke probleme vašoj web stranici.

Iz iste kategorije: