Neplodnost je bolest o kojoj se danas sve više priča. Znatni pomaci u otkrivanju razloga i istraživanju liječenja ove bolesti otvorili su mnoga nova vrata roditeljima koji su mislili da to nikada neće moći postati. 

Na neplodnost utječu različiti čimbenici, pa je za pravilno liječenje veoma važno otkriti koji su razlozi. I naravno, što ih brže otkrijete, to će učinci liječenja biti bolji.

Simptomi neplodnosti

Neplodnost je bolest, koja uzrokuje nemogućnost započinjanja trudnoće, a može biti uzrokovana od strane jednog ili oba roditelja, bez obzira na spol. Uzroci neplodnosti mogu biti mnogi, poput:

  •  starosti partnera
  •  nezdravog stila života
  •  loših navika
  •  hormonskog disbalansa

Ali mogu biti i rezultat drugih bolesti koje jedan od partnera može imati. Glavni simptom neplodnosti koje partneri prepoznaju je duže vrijeme pokušavanja ostvarenja trudnoće ili pak uspješno započinjanje trudnoće nakon kojeg slijedi pobačaj. Nakon primjećivanja ovih simptoma mnogi se parovi odlučuju na testiranje, koje uključuje oba partnera i ključno je za određivanje terapije za liječenje neplodnosti.

Uzroci neplodnosti

Uzroka neplodnosti može biti mnogo, pa je stoga veoma važno prije liječenja obaviti odgovarajuće pretrage. Kod muškaraca neplodnost je najčešće uzrokovana sjemenom slabije kvalitete, dok je kod žena najčešći problem rjeđa ovulacija. Kod kvalitete sjemena problem može biti manji volumen sjemena, manja pokretnost stanica spermija ili manji broj spermija. 

Kod žena pak rjeđe ovulacije može uzrokovati niz razloga, od prehrane, tjelesne težine, drugih bolesti, količine kretanja, stres, hormonalni disbalans, ali i niz drugih problema poput neprohodnost kanala jajnika, ciste i slično. Uzrok također može biti i obostran, a bez obzira o čemu se radilo iznimno je važno pretragama otkriti pravi uzrok kako bi se mogla postaviti i prava terapija.

Liječenje neplodnosti

Postoji više različitih načina za liječenje neplodnosti, a pristup prije svega ovisi o razlogu neplodnosti. Partnerima koji imaju ovaj problem se često prije postavljanja terapije savjetuje nekoliko stvari, a prije svega, smanjenje dnevnog stresa. Treba također poraditi i na:

  •  dostizanju pravilne razine tjelesne aktivnosti
  •  pravilnoj ishrani
  •  regulaciji tjelesne težine

Također je važno i izbacivanje loših navika poput cigareta i alkohola. Neplodnost se može liječiti inseminacijom, odnosno potpomognutom oplodnjom i umetanjem sjemena kod lakših slučajeva neplodnosti ili pak IVF/ICSI terapijom. Oni se koristi kod parova koji imaju više faktora koji negativno utječu na plodnost oba partnera i koja je nešto zahtjevnija vremenski.

Iz iste kategorije: