Pogledate li neki automobil na cesti, vjerojatno ćete odmah primijetiti više stvari na njemu. Primjerice, boja je nešto što ćete odmah vidjeti, a mnogi će odmah primijetiti i kakvi naplatci se nalaze na tom autu. U prošlosti su se uglavnom koristile ratkape, koje su se postavljale na kotač auta. One su uglavnom imale zaštitnu funkciju, ali budući da su se izrađivale od plastike, nije baš bila riječ o dugotrajnom dijelu.

Zbog toga su se na novije automobile sve više počeli ugrađivati naplatci koji su danas postali gotovo standard i dolaze sa gotovo svim automobilima.

Zaštitna i estetska funkcija autopreme

Naplatci automobila su dio autoopreme koji ima i zaštitnu i estetsku funkciju. Onim vozačima koji obožavaju uređivati svoj auto, iznutra i izvana, automobilski naplatci su dio obavezne opreme koji itekako pridonosi općoj atraktivnosti. 

S druge strane, mnogi znaju i da ova vrsta autoopreme na određeni način štiti kotač, odnosno one dijelove koji se skidaju pri njihovoj zamjeni. Dvije su osnovne vrste naplataka automobila koji se zapravo razlikuju prema materijalu izrade:

  • Čelični
  • Aluminijski

Čelični naplatci na automobilu

Iako je ova vrsta daleko od atraktivne, čelični automobilski naplatci imaju brojne prednosti. Prije svega, zbog svog su materijala vrlo izdržljivi te su preporučljivi za korištenje tijekom zimskih mjeseci kada se temperature mogu spustiti vrlo nisko. Oni će odlično podnijeti takve velike promjene u temperaturi, a i neće im smetati snijeg i led koji se može pojaviti na cestama u to vrijeme.

Naplatci automobila
Aluminijski naplatci automobila utječu na njegovu atraktivnost i vanjski izgled

Također, u to doba na cestama ima i puno kamenčića koji mogu oštetiti aluminijske, ali ne i čelične modele. Upravo zbog toga, brojni vozači svoje zimske gume imaju namontirane na čelične naplatke pa ih puno brže mogu zamijeniti kad za to dođe vrijeme.

Povećajte atraktivnost auta

Aluminijski naplatci automobila svakako utječu na njegovu atraktivnost i vanjski izgled. Puno su ljepši od čeličnih te su dostupni u različitim modelima. Isto tako, iako se većinom mogu kupiti u klasičnoj srebrnoj boji, dostupni su i drugim bojama. Među brojnim vozačima je uvijek popularna crna boja pa se upravo modeli takve boje sve više danas prodaju.

Video: Kako lako I jednostavno odabrati naplatce automobila

Kao što je ranije navedeno, zimi biste ih mogli oštetiti pa se svakako preporučuje da ih tada zamijenite s čeličnim. Kada završi zimska sezona, opet ih možete vratiti na svoj auto kako bi privlačili poglede.

Iz iste kategorije: