Vožnja van grada po manjim naseljima nebrojno puta će vas motivirati da uredite vrt te se pobrinete za redovno održavanje okućnice. Kuća čija je okućnica lijepo uređena, trava pokošena i cvijeće procvjetalo izgleda znatno bolje od zarasle okućnice i trave pomiješane s korovom. Zbog toga ćemo vas kroz ovaj tekst uputiti u uređenje i održavanje vrta i okućnice te na što trebate pripaziti.

Uređenje travnjaka

Prva stvar na koju morate paziti je uređenje travnjaka i redovna košnja trave. Imajte na umu da trava zahtjeva redovnu brigu kako bi bila zelene boje i zdrava, stoga morate imati na umu da ćete kositi morati barem jednom mjesečno tijekom ljeta i nešto rjeđe inače. 

Održavanje okućnice - Uređenje travnjaka
Uređenje travnjaka vrlo je bitno kod održavanje okućnice

Pokošeni travnjak odmah će podići vašu nekretninu u očima prolaznika, no osim toga bitno je obratiti pažnju i na održavanje okućnice. Nemojte zaboraviti dodati cvijeće uz travnjak, pobacati sve stare stvari iz okućnice i posaditi cvijeće ili grmlje.

Uređenje okućnice

Morate smisliti kako želite da izgleda vaša okućnica i što želite da bude u njoj. Kada to odlučite, tek tada možete krenuti u uređivanje. Neke od stvari koje mogu biti u okućnici su:

  • stol i stolice
  • bazen
  • cvijeće
  • rasvjeta

Imajte na umu da što je veća okućnica, to je zahtjevnija za održavanje. Stoga se mnogi ljudi odlučuju upravo na uređenje samo dijela, a ostatak ostave travnjak ili naprave vrt. 

Održavanje živice

Živica i grmlje mogu poslužiti kao prirodna ograda vašeg posjeda, no kada spomenemo održavanje živice mnogima će prvo na pamet pasti njihovo obrezivanje. Budući da grmlja rastu na sve strane, kako bi izgledala uredno je potrebno redovno ih šišati, od vrha prema dnu. Samim time će bolje rasti i bacati više lišća te zeleniju boju.

Video: Održavanje živice

Profesionalno održavanje okućnice

Vjerujemo da i sami znate u slučaju da imate veliku okućnicu koliko ona zahtjeva vremena, posla i brige da bi izgledala lijepo i uredno. Zbog toga postoje razne firme koje nude profesionalno održavanje okućnice i tako štede vrijeme. Imajte na umu da su ove firme već upoznate s poslom i obavljaju ga kvalitetno te će rezultati vrlo vjerojatno biti bolji od samostalnog rada. 

Plaćanje za održavanje vrta je jedna od boljih investicija koje možete učiniti, jer tako štedite svoje vlastito vrijeme i ujedno dobivate znatno ljepšu i bolje uređenju okućnicu. Osim toga, možete dogovoriti i uslugu održavanja kuće i tako umjesto čišćenja vikendom, subotu ili nedjelju provesti u prirodi dok se specijalizirana agencija bavi s vašim kućnim poslovima.

Iz iste kategorije: