Kada govorimo o rasvjeti, mnogi odmah pomisle na kupnju unutarnje rasvjete u vidu lustera i lampi, dok tek rijetki razmišljaju o rasvjetnim tijela za otvorene prostore. Naime, vanjska rasvjeta važna je koliko i unutarnja rasvjeta jer vam pomaže u osvjetljavanju nepristupačnih i mračnih područja poput terasa i dvorišta. 

Osim toga vam pomaže i u snalaženju te smanjuje rizik od padova i ozljeda uzrokovanih nepreglednošću prostora. Zato u nastavku pročitajte koje su sve prednosti i što vam se sve nudi na tržištu rasvjete i rasvjetnih tijela.

Izbora je puno na tržištu rasvjetnim tijelima

Svijet rasvjete u posljednjih nekoliko godina uvelike se razvio zbog čega danas na tržištu možemo pronaći velik broj modela kada je u pitanju vanjska rasvjeta. Možete biriati između više vrsta:

  • Stropna
  • Zidna
  • Viseća
  • Podna
  • Solarna
  • Reflektori

Ovisno o dimenzijama i karakteristikama vanjskog prostora na koji se postavlja vanjska rasvjeta možete odabrati neki od navedenih modela. U posljednje vrijeme vrlo su popularni modeli LED i solarne vanjske rasvjete.

Ecco friendly izbor vanjske rasvjete

Ukoliko birate modele za sebe, a ujedno želite uštedjeti, solarna vanjska rasvjeta odličan je izbor za vas. Naime, kupnjom ove vrste imate samo jedan trošak, a to je trošak kupnje, dok za vrijeme korištenja ove vrste nemate trošak potrošnje električne energije jer ona u njihovom slučaju nije potrebna. 

Solarna vanjska rasvjeta odličan je izbor za vas
Osvijetli svoj vrt ili okućnicu uz pomoć moderne solarne vanjske rasvjete

Solarna vanjska rasvjeta, kao što joj i samo ime sugerira radi tako po principu solarne, odnosno sunčeve energije i svjetlosti kojom se puni uz pomoć malenih kolektora na svom vrhu, a koju kasnije kada padne mrak koristi za osvjetljavanje. Osim što kupnjom ove vrste štedite svoj novac, vi ujedno štitite i prirodu te iskorištavate njezine prirodne resurse ne šteteći joj, s obzirom na to da je većinu modela moguće reciklirati.

Zaštitite se od provalnika senzornom rasvjetom

Kao što je ranije navedeno, vrlo popularani postali su modeli LED vanjske rasvjete, posebno LED reflektori sa senzorima za pokret. Ovaj model prvenstveno vama olakšava kretanje u mraku jer se pali na pokret zbog čega ste sigurni od padova i ozljeda, a isto tako, upravo zbog paljenja prema potrebi ne troši bespotrebno električnu energiju već samo kad se upali.

Savjeti za sigurnosnu rasvjetu doma – pristupačne opcije vanjske LED rasvjete

Nastavno na paljenje na pokret i prema potrebi, ovi reflektori odlični su u sprječavanju provalnika i ostalih koji žele doći na vaš posjed i oštetiti vas. Čim se pojave blizu reflektora, on će se upaliti, što će vama signalizirati da je netko tu, a oni će se prepasti i otići.

Iz iste kategorije: