Ako ste u potrazi za zemljom u kojoj ćete otvoriti vašu firmu, odličan odabir je Hrvatska. Porezi u Hrvatskoj su niski, a zbog toga što je članica EU, veoma je jednostavno otvaranje firme iz Italije. Hrvatska i Slovenija su odlični odabir i zbog blizine Italije. Primjerice, Umag je udaljen od Trsta samo 44 kilometara, a tamo se nalazi i sjedište ProTax firme koja će vam pomoći u cijelom procesu otvaranja i vođenja firme. 

Kroz nastavak teksta donosimo vam više informacija o poslovnim industrijama u Hrvatskoj, te sve potrebne informacije oko poreza i pravne strane otvaranja firme.

Hrvatski sektori industrije

Više od 70% stanovništva Hrvatske je zaposleno u uslužnim djelatnostima, budući da je i glavni izvor prihoda upravo turizam, koji iz godine u godinu raste. Stoga, sektor usluga u Hrvatski BDP doprinosi oko 70%. 

Osim toga, veoma su raširene i sljedeće industrije:

  • tekstilna
  • drvna
  • prehrambena
  • metalurška

Uzevši u obzir brojke turista koje su u porastu, odabir otvaranja firme uslužne djelatnosti ili bilo koje druge je veoma pametan. Porezi u Hrvatskoj su toliko pristupačni, da je bolje otvoriti tvrtku ovdje nego u Italiji.

Porezi u Hrvatskoj za firme

Stigli smo do najvažnijeg dijela teksta, u kojemu ćemo vas upoznati s poreznim sustavom u Hrvatskoj. Već smo napomenuli kroz tekst da su porezi u Hrvatskoj veoma niski, što je čini odličnom prilikom za otvaranje firme, a ovo su konkretne brojke.

Porezi u Hrvatskoj su niski

Porez na dobit

Porez na dobit dijeli se za firme koje ostvaruju manje od 405 tisuća eura i firme koje ostvaruju više. Do 405 tisuća eura porez je 12 %, a ako pređete tu svotu primjenjuje se stopa od 18%.

Porez na dividende iznosi samo 12 %.

Otvaranje firme u Hrvatskoj

Ako ste se odlučili na otvaranje firme u Hrvatskoj, sljedeće stvari će vam isto biti izrazito korisne:

  • Minimalni kapital za otvaranje firme je oko 2700 € ili 20 000 kuna.
  • PDV iznosi 25 %, no u nekim industrijama samo 15 i 5 posto.
  • Plaća za radnike je od 465 eura na dalje, a prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi 800€.

Vrijeme potrebno za otvaranje

Uz ProTax firmu, pobrinut ćemo se da cijeli proces prođe što brže i jednostavnije. Stoga je vrijeme potrebno za otvaranje samo 30 dana i nakon toga firma može postati kompletno operativna.

Sve ove informacije i porezi u Hrvatskoj će vam vjerujemo pomoći oko otvaranja firme i navesti vas na to da prepoznate Hrvatsku kao odličnu zemlju.

Iz iste kategorije: