Rad na računalu mnogima spada u svakodnevni opis posla. Bez obzira što radite, odnosno je li vam računalo samo rekreativno pomagalo, vjerojatno ćete se složiti da su podaci nešto najvrednije što na njemu imate. Razne komponente, poput procesora, napajanja, grafičke kartice i ostalih, mogu se pokvariti i jednostavno ih je zamijeniti. No, dođe li do kvara hard diska ili nekog drugog medija na kojem čuvate podatke, to bi moglo predstavljati veliki problem, pogotovo ako ste izgubili neke važne poslovne podatke.

U slučaju takvih problema, vjerojatno će vam zatrebati usluga restauriranja hard diska, pomoću koje je u određenim slučajevima moguće vratiti dio ili sve izgubljene podatke.

Angažirajte informatičke stručnjake

Ako je došlo do nekog kvara hard diska i ako ste ostali bez podataka, a želite ih vratiti, imajte na umu jedno. Kvalitetno restauriranje hard diska uglavnom vam mogu izvršiti samo profesionalci, odnosno tvrtke koje su specijalizirane za pružanje takvih usluga i koje posjeduju veliko znanje, ali i posebnu opremu i uređaje za te svrhe.

Oni će prvo pokušati utvrditi kako je došlo do kvara, odnosno je li kvar nastao na:

  • Softverskoj razini
  • Hardverskoj razini

Naravno, ako je nastao na softverskoj razini, riječ je o puno manjem kvaru i u većini slučajeva ćete moći doći do većine ili čak i svih izgubljenih podataka. No, ako je riječ o kvaru na hardverskoj razini, tada je uspješnost upitna i ovisi o složenosti samog kvara.

Ne pokušavajte sami popraviti hard disk

Korisnici koji imaju nešto više od osnovnog informatičkog znanja će možda u slučaju kvara pokušati napraviti samostalno resturiranje hard diska. No, to se nikako ne preporučuje jer postoji mogućnost da ćete još dodatno pogoršati stanje hard diska te ako ga nakon toga odnesete stručnoj osobi, rezultat neće biti zadovoljavajući, upravo zbog vašeg pokušaja samostalnog rješavanja problema.

U te svrhe korisnici često koriste razne softverske alate koji omogućavaju čuda, no često se ispostavi da to nije baš tako.

Analiza hard diska

Bez obzira za koju tvrtku koja nudi usluge resturiranja hard diska se odlučili, prvi korak će kod svih biti isti. Prvo će se napraviti kompletna analiza hard diska kako bi se pokušao ustanoviti kvar i kako bi klijent dobio okvirnu procjenu što može očekivati. 

Tek ako je zadovoljan s dobivenim informacijama, može dalje ugovoriti restauriranje hard diska iz računala te se nadati da će i rezultati biti onoliko dobri koliko se i očekuje.

Treba vam novi Sаmsung poklopac zа mobilne uređаje? Onda si pročitajte članak na tu temu tako da slijedite linku.

Iz iste kategorije: