Internet se iz godine u godina sve brže razvija te je dostupniji sve većem broj ljudi diljem svijeta. Brzine pristupa internetu su sve veće te su mnogi svoje poslovanje usmjerili upravo u tom smjeru. A kako bi to bilo izvedivo, potrebno vam je nekoliko informatičkih usluga. Prije svega, morat ćete dati izraditi ili napraviti sami web stranice. Nakon toga, bit će ih potrebno negdje smjestiti za što će vam biti potreban najbolji Web hosting, odnosno usluga smještaja web stranica na nekom poslužitelju.

I zadnje, ali itekako važno, trebat ćete i registrirati domenu te je povezati s web stranicama. A da biste to mogli, ona mora biti slobodna.

Domena su jedinstvene

Ono po čemu su domene karakteristične je to što su jedinstvene, odnosno ne mogu se registrirati dvije potpuno iste. Zato se prije svake registracije mora napraviti provjera domene kako bi se utvrdilo je li ona slobodna. Sama domena se sastoji od dva dijela: 

  • Naziv 
  • Ekstenzija 

Oni su međusobno odijeljeni točkom i oba možete sami birati. Kako bi provjera domene bila pozitivna, oba dijela se ne smiju podudarati s nekom već ranije registriranom. Kombinacije su moguće, tj. možete odabrati isti naziv, ali drugačiju ekstenziju. 

Tvrtke koje nude razne informatičke usluge

Danas se na tržištu mogu pronaći brojne informatičke tvrtke koje nude razne prilagođene usluge kako biste uspješno mogli voditi svoje online poslovanje. One u većini slučajeva nude više usluga na jednom mjestu pa sve možete jednostavno ugovoriti. A odlučite li se za registraciju domena, provjera domene će biti prvi korak.

Tek kada uspješno prođete taj korak, moći ćete nastaviti s postupkom registracije.

Jednostavno provjerite je li domena slobodna

Provjera domene je brz i jednostavan proces. Možete je obaviti samostalno putem neke informatičke tvrtke koja nudi usluge registracije, ali i putem neke neovisne tvrtke. Sve što je potrebno napraviti je upisati željeni naziv i ekstenziju domene. U slučaju da je ona slobodna, dobit ćete poruku o tome i moći ćete je registrirati.

U slučaju da ipak nije slobodna, sustav će vam u većini slučajeva dati alternativne prijedloge koji su na neki način povezani s onime što ste željeli. Možete prihvatiti neki od ponuđenih prijedloga ili možete ponovo pokrenuti postupak provjere domene s nekim potpuno novim upitom.

Iz iste kategorije: