Navigacija u automobilu neizostavan je dio svakog puta u nepoznato. Za razliku od staromodnog načina navigiranje uz karte, danas je mnogo lakše doći na odredište. Ipak, kod odabira navigacije za automobil nude se mnoge opcije, a odabrati pravu može biti veoma teško jer svaka opcija ima svoje pozitivne i negativne strane.

Odabira u trgovinama je danas više nego ikad, a ako se ne možete snaći u tako velikom izboru, uvijek možete zatražiti stručni savjet prodavača koji će vam pomoći u odabiru.

Navigacija koja dolazi ugrađena u automobil

Noviji modeli automobila već neko vrijeme dolaze s ugrađenim sustavima za rad, koji osim sučelja za praćenje informacija o vožnji, mogućnosti spajanja na mobitel i sučelja za radio, nude i mogućnost navigacije. Ovakva navigacija dolazi već ugrađena u automobil što ima svoje prednosti i mane. 

S jedne strane, ovakva navigacija za auto ima poprilično velik ekran, pa je praćenje puta i kontrola pojednostavljena u vožnji. No, s druge strane često nemate mogućnost dodavanja potrebne karte i nadograđivanja ručno, a često također nemate uvid u real time stanje u prometu.

Prijenosne auto navigacije

Prijenosne auto navigacije zapravo su GPS aparati koje možete montirati u svaki automobil. Najčešće se postavljaju na vjetrobransko staklo ili ploču s instrumentima te predstavljaju jeftiniju opciju od ugrađenih. Prednosti su im sljedeće: 

  • mogu se ažurirati kada ih spojite na Internet
  • možete im dodavati karte koje su vam potrebne za putovanje

Glavna negativna strana jest što se radi o relativno malom ekranu, tj. često su veličine prosječnog mobitela. Uz to, njihova garancija najčešće traje oko 12 mjeseci, što će nekima biti prekratko vrijeme. Ako ste pak osjetljivi i na estetiku, prijenosne auto navigacije također vam vjerojatno neće odgovarati.

Navigacija na pametnom telefonu

Automobilska navigacija na pametnom telefonu u posljednje vrijeme najpopularniji je izbor. Osim što nudi izuzetnu fleksibilnost što se tiče ažuriranja i karti koje imate, ova vrsta ne zahtijeva dodatan uređaj. Uz to, popularnije mobilne navigacije također nude prikaz prometa u stvarnom vremenu, pa možete točno znati što očekivati za vrijeme puta. 

Nedostataka ipak ima. Ponekad ovakva vrsta cestovne navigacije može biti neprecizna i troma, pogotovo na mjestima gdje je GPS signal iz nekog razloga slabiji. Uz to radi se o malom ekranu, ovisno o veličini ekrana mobitela, a sve potrebne dodatne funkcije koje morate uključiti često su pogubne za bateriju mobitela.

Iz iste kategorije: