Napredak u tehnologiji vidljiv je iz dana u dan, a zadnja velika stvar koja se je dogodila na području komponenti koje pohranjuju podatke je SSD disk. Za razliku od klasičnog hard diska, on je znatno brži i nije mehanički. Problem kod hard diskova i njihovog razvoja je što je za pohranu i čitanje podataka potrebno da se disk okreće. Tu se stvara nemogućnost napredovanja, jer znatno povećanje broja okreta prouzročilo bi preveliku buku i toplinu, a potrošnja struje također ne bi bila zanemariva.

Što je SSD disk?

Solid State Disk, ili kraće SSD disk, nova je komponenta za računala koja pruža znatno brži zapis podataka i njihovo čitanje. Sastoji se od mnogo memorijskih dijelova koji su slični onima u memorijskim karticama ili USB stickovima, a njegove prednosti u odnosu na klasičan HDD su brzina i manja potrošnja električne energije.

SSD ubrzava Vaš PC

SSD disk može biti do 100 puta brži od klasičnog hard diska, a sve to dovodi do znatno bržeg rada računala. Ako imate staro računalo s već zastarjelim komponentama, ugradnja SSD diska mogla bi ga znatno ubrzati jer će vrijeme potrebno za učitavanje programa ili samog operativnog sustava biti puno manje. Za razliku od hard diska koji je odjednom radio jednu naredbu, SSD će istovremeno moći obavljati više poslova. 

Hibridno rješenje s SSD i HDD

Kao najbolja kombinacija za računala ističe se hibridno rješenje s korištenjem oba diska. HDD je znatno jeftiniji od SSD-a i zbog toga se kombinacijom može veoma jeftino dobiti idealno rješenje. Princip je da na SSD disku malog kapaciteta instalirate Windows, te neke najbitnije programe za koje Vam je bitno da rade što brže. Obavezno ostavite i dovoljno slobodnog prostora na njemu. Na hard disku pohranjujte sve ostale stvari koje imate na računalu i koristite računalo samo s pohranjivanjem na HDD. NA ovaj način ćete najjeftinije proći, a dobiti ćete sve prednosti koje SSD disk nudi. U web trgovini Anni možete pronaći razne diskove poznatih brendova poput Samsunga, po najboljim cijenama. Imajte na umu da je SSD još uvijek nešto skuplja varijanta, te da ćete morati odvojiti nešto više novca, no investicija je koja će Vam se zasigurno isplatiti.

Restauriranje hard diska. Svaki pokvareni uredjaj (hard disk, SSD, flash medij, RAID itd…) je uvijek priča za sebe. Čitaj više …

Iz iste kategorije: