Svaki vozač svjestan je važnosti svijećica za auto, ali nije dovoljno samo znati da su važne; treba i brinuti o njima i održavati ih funkcionalnim. Svijećice su vrlo bitan element svakog vozila jer bez funkcionalnih svijećica nema pokretanja automobila niti ugodne vožnje. Ispravan rad svijećice za auto održavat će potrošnju goriva optimalnom i smanjiti emisiju štetnih plinova.

Čemu služe auto svijećice?

Osnovna funkcija svijećice je paljenje smjese goriva i zraka uz pomoć visokonaponske iskre koja preskače između elektroda. Takva iskra mora biti jaka i postojana kako bi dobro obavljala svoj posao, osobito zbog toga jer je stalno izložena visokoj temperaturi i tlaku. Ako ste se pitali zašto se svjećica proizvodi od keramike odgovor je upravo ta toplinska zaštita koju keramika osigurava.

Video: Zamjena svjećica na motoru i endoskopski pogled u cilindar (KIA Ceed JD)

Svaki cilindar motora zahtijeva jednu svjećicu, a nakon što svjećica upali mješavinu goriva u vozilu dolazi do serije eksplozija koje stvaraju silu potrebnu da se klipovi unutar motora počnu pomicati. To omogućuje pokretanje vozila i nastavak rada.

Zamjena svjećica se čini jednostavnom, ali nije

Mnogi vozači izmjenu svjećica smatraju banalnom radnjom, ali ona ipak zahtijeva znanje i redovitost. Većina vozača svijećice za auto mijenja prilikom redovnog servisa koji uključuje izmjenu ulja, ali ponekad ih je potrebno zamijeniti i češće. Naime, smanjena funkcionalnost svijećica jako utječe na rad motora i može prouzročiti loše performanse u vožnji te povećanje potrošnje goriva.

Zamjena svijećice za auto
Zamjena svijećice za auto nije jednostavna

Izmjena svjećica mora biti vrlo precizna jer inače može doći do oštećenja navoja glave motora, a to znači samo jedno: skuplji i veći popravak. Ako izmjenu svjećica prepustite u ruke vašeg automehaničara on će već po izgledu, zamašćenosti i njihovoj boji znati u čemu je problem i treba li ih zamijeniti.

Svjećice za auto na sebi sadrže sve potrebne informacije koje govore o tome kolika je njihova toplinska vrijednost, koja je vrsta navoja u pitanju i koja je vrsta ugradnje svjećica. Svjećice mogu trajati godinama ako se o njima vodi briga. Preračunato u kilometre smatra se da svjećice mogu trajati i 60 tisuća kilometara.

Neispravne svijećice za auto

Ako tijekom vožnje osjećate neke promjene koje ne možete povezati s izvorom možda su problem svijećice za auto. Obratite se svom mehaničaru ako osjetite povećanu potrošnju goriva, nemogućnost auta da ubrza, štucanje motora ili vožnju stani-kreni. Osim uobičajenih problema s paljenjem motora sve su to simptomi koje može imati auto s neispravnim svjećicama.

Nipošto nemojte sami podmazivati svjećice uljem jer ćete uzrokovati zapečenost navoja i otežati izmjenu svjećica na automobilu. Prepustite izmjenu stručnjacima kako bi osigurali visoku razinu funkcionalnosti svjećica za vaš automobil.

Iz iste kategorije: