Svaki automobil ima određene veće i manje dijelove i komponente zadužene za ispravan rad automobila. Budući da je motor glavni dio auta, postoje brojni sitni dijelovi koji su zaslužni za njegov ispravan rad. Jedan od takvih dijelova o kojima mnogi vozači ne znaju previše su svjećice za auto.

Princip rada im je vrlo jednostavan. Stvaranjem iskre između elektroda omogućavaju paljenje smjese u cilindru. Nakon što dođe do tog procesa, dolazi do oslobađanja energije i pokretanja motora. Nije teško zaključiti da u slučaju neispravnog ovog dijela automobila nećete daleko stići.

Izmjena svjećica za auto

Svaki proizvođač ima drugačije preporuke kada se trebaju mijenjati svjećice za auto. No, mnogi automehaničari će se složiti da je to najbolje napraviti:

  • Kada mijenjate ulje u autu 
  • Nakon što prijeđete oko 40 000 kilometara

U suprotnom, vlaga možete naštetiti svjećicama u automobilu, a i budući da dobro provodi struju, može dovesti i do požara. Zbog toga je vrlo važno redovito mijenjati ovu komponentu automobila kako ne bi došlo do smanjenja njegovih performansi, ali i nemogućnosti pokretanja.

Prepoznajte kvar komponenti za rad motora auta

Želite li sami prepoznati kvar svjećica u autu, možete to napraviti na sljedeći način. Ako je glavna boja elektrode svijetle boje, gotovo kao bijela kava, znači da je automobilska svjećica ispravna. No, ako primijetite da se ta glavna elekroda počela topiti ili da se oko nje nakupila masnoća i prljavština, to može biti znak da je neispravna i da je potrebna zamjena. Također, ako primijetite poteškoće pri paljenju automobila, to može biti još jedan znak neispravnosti svjećica za automobil.

Svjećice za auto
Uloga svjećice za auto je da proizvede iskru koja pali smjesu goriva i zraka u cilindru

Ako niste sigurni u njihovo stanje, uvijek možete posjetiti automehaničara koji će vam provjeriti njihovo stanje te preporučiti njihovu zamjenu, ako su neispravne.

Kupnja tipskih dijelova auta

Svjećice za auto spadaju u njegove tipske dijelove. To znači da se razlikuju ovisno o modelu automobila i da je potrebno paziti pri kupnji da kupite one odgovarajuće. Ako niste sigurni da ćete kupiti odgovarajuće, to možete vrlo jednostavno napraviti. 

Svjecice u automobilima

Odlučite li se za online kupnju svjećica za auto, u većini web trgovina će biti dovoljno da odaberete svoj model auta i dobit ćete ponuđene samo one dijelove koji mu odgovaraju. Tako možete biti sigurni da ćete ispravno kupiti. Odlučite li se ipak za klasičnu kupnju u lokalnim trgovinama s autodijelovima, uvijek se možete raspitati kod prodavača koji će vam pronaći ono što vam je potrebno.

Iz iste kategorije: