Svjećice za auto spadaju u one male komponente auta koje mnogi vozači zanemaruju, ali ipak, one su ključni dio sustava paljenja automobila, odgovorne za stvaranje iskre koja pali smjesu goriva i zraka u cilindrima motora. Ako su neispravne, motor ne može pravilno funkcionirati, što može dovesti do smanjenja performansi, povećane potrošnje goriva i ozbiljnih oštećenja motora. 

Zbog toga je važno znati kako one funkcioniraju, znati prepoznati znakove problema s njima, a saznat ćete i savjete za njihovo održavanje i zamjenu.

Načina rada svjećica za auto

Svjećice za auto rade tako da stvaraju električnu iskru koja pali smjesu goriva i zraka unutar cilindra motora. Ova iskra nastaje kad visokonaponska struja, koju generira sustav paljenja, prolazi kroz elektrode automobilske svjećice. Kada se ona zagrije na dovoljno visoku temperaturu, iskra preskoči zračni razmak između elektroda, što uzrokuje eksploziju smjese goriva i zraka, potiskujući klip prema dolje i stvarajući snagu koja pokreće motor. 

svjećice za auto stvaraju električnu iskru
Ako vas nijedan od problema ne prisiljava na zamjenu svjećica za auto, obično ih možete mijenjati svakih 50.000 do 150.000 km, ovisno o marki i modelu vašeg automobila. Vaš korisnički priručnik otkriva raspored vašeg vozila.

Svaka automobilska svjećica mora proizvesti tisuće iskrica u minuti, što zahtijeva izdržljivost i preciznost. Kvalitetne svjećice za auto omogućuju učinkovitije sagorijevanje goriva, što rezultira boljim performansama motora i manjom emisijom štetnih plinova.

Znakovi problema s ovim sitnim komponentama vozila

Problemi sa svjećicama za auto mogu se manifestirati na različite načine. Jedan od najčešćih znakova je poteškoća pri pokretanju motora. Ako motor teško pokreće ili ne pokreće uopće, uzrok mogu biti istrošene ili oštećene svjećice. Nepravilno sagorijevanje može uzrokovati nepravilan ili grub rad motora, što može biti popraćeno:

  • Vibracijama
  • Smanjenjem snage

Povećana potrošnja goriva također može biti znak problema. Ako primijetite da vaš automobil troši više goriva nego inače, to je još jedan od znakova. Konačno, paljenje kontrolne lampice motora može ukazivati na problem sa svjećicama za auto, osobito ako je povezano s problemima u performansama motora.

Savjeti za održavanje i zamjenu autodijelova

Redovito održavanje svjećica za auto ključno je za dugotrajno i pouzdano funkcioniranje motora. Preporučuje se provjera i čišćenje svakih 20.000 do 30.000 kilometara, ovisno o preporukama proizvođača vozila. Prilikom pregleda, obratite pažnju na stanje elektroda i keramičkog izolatora. Ako su elektrode istrošene ili ako je izolator oštećen, vrijeme je za zamjenu. 

Koji su najčešći simptomi loših svjećica za auto i neispravnih bobina, kako one rade, te što napraviti ako se pokvare.

Kada ih mijenjate, koristite one koje su preporučene od strane proizvođača vašeg vozila, jer različiti motori zahtijevaju različite vrste. Pravilno postavljanje također je važno; pazite da su pravilno zategnute, ali ne previše, kako bi se izbjegla oštećenja navoja u cilindru. Kvalitetne svjećice za auto mogu značajno poboljšati performanse motora, smanjiti potrošnju goriva i produžiti vijek trajanja motora.

Iz iste kategorije: