Tepisi za automobile su često zanemareni dio auto opreme koje mnogi vozači često poistovjećuju sa serijskom opremom i ne razmišljaju o njima kao o opremi koju je potrebno održavati i mijenjati. Prilikom kupnje novog automobila tepisi najčešće dolaze na poklon, a na njima se tada nalazi i logo proizvođača automobila. 

Neki vozači nakon toga više nikada ne promijene tepih u automobilu, veća ga s vremena na vrijeme očiste. No, tepihe bi trebalo mijenjati češće, jer s vremenom gube boju, ne mogu se više u potpunosti očistiti i nemaju moć upijanja kakvu su imali dok su bili potpuno novi.

Kakav autotepih kupiti i zašto?

Tepisi za auto razlikuju se po materijalu od kojeg su izrađeni,a na tržištu postoje dvije vrste tepiha: tekstilni i gumeni tepisi. Obje vrste tepiha imaju svoje prednosti i slabije strane, a na vama je da odlučite kakve karakteristike vi tražite i što vam je bitno na tepisima za vaš automobil.

Gumeni tepisi za automobile
Gumeni tepisi za automobile vrlo su zahvalni za održavanje

Tekstilni tepisi za automobile

Tekstilni tepisi za auto jako su popularni zbog svog izgleda i doze elegancije koju daju automobilu. Funkcionalni su sve dok se redovno čiste usisavačem jer se u njih lakše uvlače prašina i prljavština. Ako ih redovno ne usisavate i čistite vožnju ćete provoditi u prljavom okruženju. Tekstilni tepisi se razlikuju po gustoći tkanja pa ima glađih i finijih modela i grubljih modela koji imaju manje gusto tkanje.

Tekstilni tepisi po mjeri automobila

Gumeni tepisi

Gumeni tepisi za automobile vrlo su zahvalni za održavanje, ali nisu atraktivan dio opreme za automobil. Bez obzira na njihov manje dekorativan izgled mnogi se vozači odlučuju upravo na gumene modele jer su jednostavni za održavanje. Gumeni tepisi nužni su i u vozilima vlasnika građevinskih i sličnih tvrtki, čiji se djelatnici kreću po gradilištima i sličnim mjestima te tim putem unose mnogo prljavštine u vozilo.

Gumene tepihe za vozilo najlakše je oprati pod mlazom vode, a možete koristiti i bilo kakve deterdžente za pranje. Takvi tepisi su vrlo postojani i izdržljivi te se neće uništiti pod utjecajem velikih vrućina ili hladnoća. 

Uvijek birajte kvalitetu

Bez obzira koju ste vrstu tepiha izabrali morate dobro obratiti pozornost na kvalitetu. Naša je preporuka da ne izaberete najjeftinije modele jer oni obično znače da ćete naknadno otkriti manjkavost tepiha i biti vrlo nezadovoljni. Dobar primjer za to je miris novog gumenog tepiha za auto. 

Naime, neki tepisi za automobile nižeg cjenovnog ranga izrađeni su od raznih jeftinih i recikliranih materijala pa imaju vrlo neugodan miris gume koji neće nestati niti nakon dugotrajnog korištenja. Ista situacija se može dogoditi i s tekstilnim tepihom koji može biti tretiran lošom bojom ili slično, zato oprez!

Iz iste kategorije: