Probavne smetnje, kao što je nadutost stomaka, često su neugodan problem s kojim se možemo sresti, bilo zbog hrane koju jedemo, načina života, stresa ili lijekova koje moramo uzimati. U tom slučaju, probiotici će nam pomoći umanjiti nelagodu, ali i brže vratiti zdravlje probavnog sustava. 

Širok izbor probiotika oko nas omogućit će vam da brzo zaboravite na probavne tegobe. Neke ćete pronaći u hrani, a ako to nije dovoljno, moći ćete ih i pronaći u obliku dodataka prehrani.

Spas za crijevnu mikrofloru

U našem se probavnom sustavu nalazi cijeli svijet bakterija koje nam pomažu ili odmažu u probavi hrane. Cijeli ekosustav djeluje u ravnoteži koja nam omogućuje brzu i nesmetanu probavu hrane, bez bolova. Ipak, ako se ta ravnoteža iz bilo kojeg razloga naruši, problemi s probavom mogu dovesti do raznih neugodnih situacija. 

Probiotici mogu sniziti kolesterol i krvni tlak

Tu na scenu stupaju probiotici, mikroorganizmi koji imaju povoljan utjecaj na zdravlje probavnog sustava i pomažu da se ravnoteža u njemu što prije vrati. Iako probiotici ne pomažu u probavi hrane, omogućit će da se omjer bakterija koje imaju pozitivan i one koje imaju negativan utjecaj na probavu što prije vrati u normalu.

Rješenje mnogih probavnih problema

Probiotici se mogu pronaći u mnogim namirnicama oko nas, stoga je izbor veoma velik. To je svakako dobro, jer probiotici mogu pomoći u olakšavanju i rješavanju mnogih problema, pa ih je dobro uključiti i u svakodnevnu prehranu, čak i ako se ne borimo trenutno s nekim probavnim problemom. 

Probiotici mogu uvelike pomoći:

  • Smanjiti rezultate intolerancije na laktozu
  • Sniziti kolesterol i krvni tlak
  • Spriječiti i pomoći u liječenju proljeva

Uz to, neki se probiotici koriste i u prevenciji raka debelog crijeva, kao i za smanjenje upale i prevenciju ponavljanja upalnih bolesti u crijevima.

Probiotici oko nas

Želite li prevenirati pojavu problema s probavnim sustavom ili pak probiotike uključiti u svakodnevnu prehranu, onda je znanje o tome koje ih namirnice sadrže ključno. Jogurt je jedna od najpoznatijih vrsta probiotika, koje često mogu konzumirati čak i ljudi osjetljivi na laktozu.

Bakterije koje su dobro za nas! Saznajte više o probioticima

Želite li izbjeći jogurt, dobra zamjena su kiseli kupus, kefir i proizvodi od kiselog tijesta. Od stranih jela, probiotike sadrže miso juha, tempeh i kimchi, poznati specijaliteti istočnih zemalja. Ako je pak problem s kojim se susrećete ozbiljniji, onda vam u pomoć mogu priskočiti i dodatci prehrani u obliku prašaka, tableta i kapsule koje sadrže probiotike.

Iz iste kategorije: