Velik dio brige za zdravlje svodi se na pravilnu prehranu, kojom se mogu spriječiti i olakšati mnoge smetnje i tegobe. Ipak, ponekad je organizmu potrebna dodatna pomoć, jer je neke sastojke nemoguće unositi u dovoljnim količinama putem uobičajene prehrane. A tu na scenu stupaju dodatci prehrani, poput kapsula kurkume.

Lako su dobavljive u raznim trgovinama sa zdravom hranom, ali se često mogu pronaći i u ljekarnama.

Upečatljiv okus i jarka boja kurkume

Jedan od najpopularnijih začina u indijskoj kuhinji, kurkuma, mnoge je prije svega osvojila svojim upečatljivim okusom i mirisom. U obliku korijena, ima pomalo ljut, gorak i smolast okus, dok sušena poprima aromu đumbira i naranče. Upečatljiva jarko žuta boja praha kurkume također jelima daje prepoznatljivo žuto narančastu boju. 

Ipak, osim što je puna mirisa, okusa i boje, ona je također i veoma dobar prirodni lijek koji može pomoći umanjiti i otkloniti mnoge probleme. Upravo radi toga kapsule kurkume često se preporučuju kao dodatci prehrani i redovitim ljekovitim terapijama.

Jednostavan unos putem kapsula

Upravo zbog njene aromatičnosti, kurkuma nije začin koji se može uklopiti u baš svako jelo, pogotovo s obzirom na tradiciju ovdašnje kuhinje. Ipak, želite li u svoj organizam unijeti veću količinu, kapsule kurkume odlična su ideja. 

Kapsule kurkume najčešće se mogu nabaviti u trgovinama zdrave prehrane te putem web trgovina. Na umu je važno imati kako se dnevne preporučene doze razlikuju od proizvođača do proizvođača, pa svakako provjerite koje ste kapsule kurkume nabavili te se posavjetujte s liječnikom ili farmaceutom oko doziranja.

Pozitivni efekti i nuspojave konzumiranja kurkume

Kurkuma se kao lijek u indijskoj medicini koristi već stoljećima. Osim što može poboljšati pamćenje i koncentraciju, pomaže i u: 

  • Zaštiti srca
  • Prevenciji staničnih oštećenja koja mogu uzrokovati tumore

S obzirom da kurkuma djeluje protuupalno, pomaže i kod artritisa, a prema nekim istraživanjima dobra je i u borbi s dijabetesom. Ipak, planirate li početi uzimati kapsule kurkume imajte na umu kako one mogu uzrokovati razrjeđivanje krvi, što može pomoći u smanjenju mogućnosti za krvnim ugrušcima, no dovesti i do lakšeg stvaranja modrica i krvarenja. Još neke nuspojave su i žuta stolica te niske koncentracije glukoze u krvi. Kada se konzumira u velikim količinama, kurkuma može uzrokovati i refluks želudca jer potiče izlučivanje želučane kiseline, što treba imati na umu.

Kako se liječi neplodnost? Liječenje neplodnosti jest liječenje bolesti koju je kao takvu prepoznala Svjetska zdravstvena organizacija. Čitaj više …

Iz iste kategorije: