Lov na divlje svinje vrlo je popularan kod mnogih lovaca kojima je adrenalin vezan uz korištenje oružja i hvatanje plijena. No, osim njega postoje i neki drugi razlozi za lov na divlje svinje, a koji ne uključuju skupljanje trofeja i čekanje na čeki. Najčešći razlog za postavljanja zamke za divlje svinje je zaštita domova i usjeva u slučajevima kada divlje svinje rade veliku štetu ili su se previše približile naseljenim područjima.

Zamke za veprove su raznolike i imaju različitu učinkovitost, ali se baziraju na sličnom sustavu lova pa je na vama da izaberete onu za koju mislite da najbolje odgovara vašim željama i budžetu. Zamke su većinom namijenjena uklanjanju malog broja svinja na malom području.

Zamke za divlje svinje
Zamka za divlje svinje mogu biti rješenje u sprječavanju šteta u poljoprivredi

Osigurajte ulov s dobrim mamcem

Mnoge zamke za divlje svinje se baziraju na istom principu. Riječ je o zamkama manjih ili većih dimenzija koje funkcioniraju na principu kaveza. Obično se mogu kupiti u nekoliko dijelova, a sklapaju se na licu mjesta jer je transport rastavljene puno jednostavniji nego transport sklopljene.

Video: Kavez za divlje svinje

Način na koji se divlja svinja mami unutar kaveza također funkcionira na isti način: unutar kaveza se postavlja mamac za svinju i ostavlja preko noći. Nakon što svinja uđe u zamku vrata zamke se spuštaju, a svinja ostaje zatočena u ograđenom prostoru. 

Razne veličine i oblici

Zamke se mogu nabaviti u različitim veličinama i mogu biti izrađene od raznih materijala, a najkvalitetnijima zamkama se smatraju one izrađene od čelika. Vrata koja služe za zatvaranje životinje nakon što uđe u kavez se rade u raznim stilovima pa postoje:

  • klizna vrata
  • vrata za podizanje
  • okretna vrata s oprugom

Svaka od njih imaju određenu prednost i bira se ona vrsta koja vam najbolje odgovara. Morate voditi računa da se ovakve vrste zamke za divlje svinje moraju često obilaziti jer bi u suprotnom životinja u njoj mogla dugo ostati zarobljena, pa i uginuti. Čest obilazak vam može biti i od velike pomoći ako se u zamci nađe neka druga životinja ili divljač koju ćete pustiti na slobodu prije nego se ozlijedi.

Gdje postaviti zamke za divlje svinje? 

Divlje svinje imaju običaj kretati se istim stazama i hraniti se na istim hranilištima barem nekoliko dana uzastopce.  S obzirom na to da se većinom hrani biljem divlja svinja se voli nalaziti blizu:

  • vodenih staništa
  • rijeka
  • potoka 
  • jezera 

Na tom teritoriju se nalazi pregršt hrane za nju i to je mami. Vodeno bilje u plitkim barama posebno im je drago jer se tamo osim bilja nalaze i gujavice te razne ličinke koje svinje također jedu.  Postavljanje zamki u blizini takvih staništa je idealno.

Iz iste kategorije: