Kada je riječ o održavanju automobila, jedan od najvažnijih aspekata koji neki vozači zanemaruju je motorno ulje za auto. Može ga se nazvati osnovnom i najvažnijom tekućinom za vozilo, koje omogućuje podmazivanje i zaštitu motora. 

Osim što je važno da se koristi ono kvalitetno, važno je i redovito ga mijenjati. Postoje određeni propisani intervali kada bi se to trebalo raditi, a sve potrebne informacije pronaći ćete u ovom članku.

Podmazivanje i zaštita motora

Motorno ulje za auto zaslužno je za više toga u vozilu, ali dvije stvari su glavne:

  • Podmazivanje motora
  • Zaštita motora

Naime, motor automobila se sastoji se od više različitih pokretnih dijelova koji rade zajedno kao složeni sustav kako bi omogućili vozilu da se kreće. Zbog stalnog pomicanja tih dijelova dolazi do trenja i  trošenja, ali može doći i do oštećenja ako nema odgovarajućeg podmazivanja. Zato se koristi automobilsko motorno ulje koje će pomoći smanjiti trenje između tih pokretnih dijelova. Time se produžuje životni vijek motora i osigurava njegov dugotrajni rad bez problema i kvarova.

Viskoznost i temperatura motornog ulja za auto

Viskoznost se odnosi na gustoću motornog ulja za auto, a različiti motori zahtijevaju različite viskoznosti kako bi optimalno radili. Na primjer, u hladnim klimatskim uvjetima, ulje mora biti dovoljno rijeko da omogući optimalnu pokretljivost motora. S druge strane, u vrućim uvjetima, treba biti dovoljno viskozno da održava zaštitu čak i pri visokim temperaturama.

Motorno ulje za auto
Viskoznost motornog ulja za auto mjeri se njegovim otporom protoku

Na pakiranju motornog ulja za auto pronaći ćete sve potrebne informacije, a ako niste sigurni koje točno kupiti, imate dvije mogućnosti. Ili provjerite koje motorno ulje za auto preporučuje proizvođač vašeg vozila ili se raspitajte u specijaliziranoj trgovini s autodijelovima i autoopremom.

Redovito održavanje automobila

Važno je znati da se automobilsko motorno ulje s vremenom troši, što smanjuje njegovu učinkovitost. Redovita zamjena motornog ulja za auto preporučuje se prema specifikacijama proizvođača vozila kako bi se osiguralo da motor ostane zaštićen i podmazan. Zanemarivanje ovog koraka može rezultirati ozbiljnim oštećenjem motora i skupim popravcima.

AUDI A3 2.0TDI zamjena motornog ulja za auto i svih filtera (mali servis)

Opća preporuka je da se mijenja barem jednom godišnje ili nakon prijeđenih oko 15 000 km. Tijekom zamjene, svakako je dobro zamijeniti i filter ulja kako biste bili sigurni da će novo ulje optimalno teći sustavom. Budete li tako redovito održavali automobil, možete očekivati da će on dugi niz godina raditi bez nekih većih kvarova.

Iz iste kategorije: