Tvrtke putem kojih možete napraviti registraciju domene nazivaju se registrari. To su tvrtke koje su od krovne organizacije Carnet dobile dopuštenje da mogu vršiti registracije domena i davati ih korisnicima u zakup na određeno vrijeme. Isto tako, one omogućavaju i prijenos domene s jednog registrara na drugog.

Osim te usluge, takve tvrtke će vam ponuditi i razne druge usluge koje bi vam mogle biti potrebne, kao što su hosting web stranica, SSL certifikati i slično. 

Provjera domene ima za cilj provjeriti je li je netko već ranije registrirao, odnosno je li netko registrirao baš tu određenu kombinaciju naziva i ekstenzije.

Što podrazumijeva prijenos domene

Prijenos domene na internetu se odnosi na promjenu registrara. Važno je napomenuti da se tim postupkom ne mijenjaju DNS zapisi domene. To znači da se domena ne povezuje s novim paketom hostinga internetskih stranica. Zapravo, ono što se mijenja je tvrtka koja će vas obavještavati o isteku registracije domene, a može doći i do promjene cijene.

Riječ je o usluzi koja vam neće često trebati, no ako je zatrebate, dobro je znati da je možete aktivirati i iskoristiti.

Provjera domene kao važan početni korak

Prije nego krenete u ugovaranje bilo kakve usluge, potrebno je da se obavi provjera domene. Ona ima za cilj provjeriti je li je netko već ranije registrirao, odnosno je li netko registrirao baš tu određenu kombinaciju naziva i ekstenzije. Ako je, tada imate tri mogućnosti kako biste mogli napraviti registraciju domene:

  • Promijeniti naziv
  • Promijeniti ekstenziju
  • Promijeniti oboje

Najjednostavnije će biti promijeniti ekstenziju. Ako ste se prvotno odlučili za .com ekstenziju, vrlo je lako moguće da će kombinacija naziva i te ekstenzije biti zauzeta. No, jednostavna promjene ekstenzije omogućit će vam registraciju domene.

Što je registracija domene

Registracija domene je postupak putem kojeg ćete dobiti određenu kombinaciju naziva domene i ekstenzije na korištenje. To znači da ćete je moći povezati sa svojim web stranicama koje također morate postaviti na neki server kako bi stalno bile dostupne na internetu. Kad korisnik u svoj internetski preglednik unese tu kombinaciju naziva i ekstenzije, otvorit će mu se vaše web stranice.

Registracija domene se obavlja putem nekog od ovlaštenih registrara, odnosno tvrtki koje nude takve usluge. Osim što se možete odlučiti za registraciju neke globalne domene, možete registrirati i nacionalnu domenu, odnosno onu koja je karakteristična po ekstenziji određene zemlje. To je odlična opcija ako želite imati web stranice za domaće tržište jer će takve domene pretraživači bolje rangirati.

Iz iste kategorije: