Kako se svijest o zaštiti okoliša sve više širi, industrija automobila usmjerava svoju pažnju na razvoj tehnologija koje smanjuju emisiju štetnih plinova. Naravno, osim same svijesti, proizvođači auta jednostavno moraju zadovoljiti sve postavljene norme po pitanju zagađenja ako žele svoje modele prodavati na određenom tržištu.

Jedna od glavnih komponenti u tom postupku su EGR ventili. Oni se koriste u motorima s unutarnjim sagorijevanjem kako bi smanjili emisiju štetnih plinova, ali istovremeno poboljšavaju i performanse auta. 

Smanjenje emisija štetnih plinova iz automobila

EGR ventili za auto su dizajnirani s jednim glavnim ciljem, a to je smanjenje emisije štetnih plinova, koji izlaze iz auta tijekom vožnje. Automobilski EGR ventili preusmjeravaju dio tih ispušnih plinova natrag u usisni sustav motora, a oni se zatim razrjeđuju u svježu smjesu zraka i goriva u cilindru motora. Takva razrjeđena smjesa zato smanjuje temperature sagorijevanja, a to na kraju dovodi do smanjenja emisije štetnih plinova.

EGR ventili za čišći okoliš
EGR ventili se koriste u motorima s unutarnjim sagorijevanjem kako bi smanjili emisiju štetnih plinova, ali istovremeno poboljšavaju i performanse auta.

Korištenje EGR ventila u autu omogućilo je proizvođačima da zadovolje sve postavljene norme o emisiji štetnih plinova koje su iz godine u godinu sve strože.

Poboljšane performanse auta

Kao što je već navedeno, glavna svrha EGR ventila je smanjenje emisija štetnih plinova, ali oni također posljedično poboljšavaju performanse auta. To je moguće zbog tog samog procesa o kojem je bila riječ ranije, a zbog toga se povećava okretni moment i motor bolje i optimalnije radi.

Uz to, automobilski EGR ventili mogu do neke granice smanjiti i potrošnju goriva. Naime, ta razrjeđena smjesa koju oni stvaraju smanjuje potrebu za povećanim ubrizgavanjem goriva. Time je motor učinkovitiji, a potrošnja goriva manja. 

Određeni nedostaci EGR ventila

Iako EGR ventili imaju brojne prednosti, postoji i nekoliko nedostataka koji se uz njih vežu. Primjerice, u tim povratnim ispušnim plinovima može biti i čađe i razne druge nečistoće. To se sve može nakupiti u ventilu što će smanjiti njegovu učinkovitost. Zbog toga se preporučuje redovito održavanje i čišćenje EGR ventila jer će samo tako optimalno raditi ono za što vam je potreban.

Kako očistiti EGR ventil u vašem automobilu?

Ipak, imajte na umu da se tehnologija itekako razvija i da su današnji EGR ventili puno napredniji od onih od prije nekoliko godina te da su danas puno učinkovitiji i da ove nedostatke nećete niti primijetiti uz redovito održavanje auta. A bit ćete sigurni da vaš auto ne zagađuje okoliš u većoj mjeri od dopuštene.

Motorno ulje za auto

Redovito mijenjajte motorno ulje za auto

Kada je riječ o održavanju automobila, jedan od najvažnijih aspekata koji neki vozači zanemaruju je motorno ulje za auto. Može ga se nazvati osnovnom i najvažnijom tekućinom za vozilo, koje omogućuje podmazivanje i zaštitu motora.
Osim što je važno da se koristi ono kvalitetno, važno je i redovito ga mijenjati. Postoje određeni propisani intervali kada bi se to trebalo raditi, a sve potrebne informacije pronaći ćete u ovom članku.

Iz iste kategorije: