Registracija domena je preduvjet da zakupite određeni naziv i ekstenziju te ih povežete sa svojim web stranicama. Ovaj postupak omogućava pojedincima i tvrtkama da imaju svoju jedinstvenu adresu na internetu, putem koje korisnici mogu pristupiti njihovim web stranicama. 

Postupak registracije domena je jednostavan, ali postoji nekoliko važnih činjenica koje treba uzeti u obzir. U nastavku pročitajte sve važne detalje o cijelom postupku kako ne biste imali problema.

Odabir dobrog naziva i ekstenzije domene

Kako bi registracija domena na internetu bila dugoročno dobra za vas, odabir pravilnog naziva domene i ekstenzije vrlo je važan korak u cijelom postupku. Naziv domene treba biti lako pamtljiv, relevantan za sadržaj stranice i, po mogućnosti, kratak. Također, treba izbjegavati upotrebu crtice ili brojeva, jer to može otežati korisnicima da se kasnije sjete vaše domene. Kako bi se osiguralo da odabrani naziv domene nije već registriran, preporučuje se provjera dostupnosti putem specijaliziranih alata za njihovu pretragu ili putem neke tvrtke koja omogućuje taj postupak.

Registracija domena je preduvjet da zakupite određeni naziv i ekstenziju te ih povežete sa svojim web stranicama.

Ekstenzija je također vrlo važna. Možete odabrati neku od globalnih ekstenzija, primjerice one s nastavkom COM, INFO i slično. A možete se odlučiti i za neku nacionalnu, primjerice onu s nastavkom HR, SI i sl. Odabir ponajviše ovisi o tome za koga su namijenjene web stranice, odnosno tko vam je ciljano tržište.

Postupak internetske registracije domena

Internetska registracija domena uglavnom se provodi putem registrara domena, odnosno specijaliziranih tvrtki ovlaštenih za to. Postupak obično uključuje:

  • Odabir željenog naziva i ekstenzije domene
  • Provjeru dostupnosti, odabir registrara
  • Plaćanje naknade za registraciju

Nakon uspješne registracije domene, korisnik postaje vlasnik tog naziva i ekstenzije za određeni period, obično godinu dana, uz mogućnost obnove registracije po isteku tog razdoblja.

Zaštita i upravljanje registriranim domenama

Nakon registracije domene, važno je zaštititi i učinkovito upravljati registriranim domenama. To uključuje redovito obnavljanje registracije kako bi se izbjeglo njezino istjecanje i gubitak prava na nju. Naime, ako je ne produžite na vrijeme, ona će postati slobodna i netko drugi je može registrirati umjesto vas, što bi moglo biti vrlo problematično u slučaju neke poslovne domene.

Osim toga, važno je osigurati sigurnosne mjere kao što su komplicirane lozinke i dvofaktorska autentifikacija kako bi se spriječio neovlašten pristup. Kad sve to riješite, morate još ugovoriti i neki hosting kako biste svoje web stranice mogli postaviti na neki server i kako biste ih nakon toga mogli povezati s domenom.

Iz iste kategorije: