Izbjeljivanje zubi je popularna kozmetička procedura koja ima za cilj posvijetliti boju zuba i postići sjajniji osmijeh. Mnogi ljudi se odlučuju za ovaj postupak kako bi uklonili mrlje, diskoloracije i ostarjeli izgled zubi koji mogu biti rezultat konzumiranja nezdrave hrane i pića ili pak duhanskih proizvoda.

Ovaj postupak omogućuje postizanje svjetlije nijanse zubi, čime se postiže atraktivan izgled istih. Postoje različite metode i proizvodi za izbjeljivanje zubi, od profesionalnih tretmana u stomatološkoj ordinaciji do kućnih metoda koje se koriste samostalno. Ovdje ćemo istražiti neke od tih metoda i njihovu učinkovitost.

Profesionalno izbjeljivanje zubi

Profesionalno izbjeljivanje zubi obično se obavlja u stomatološkoj ordinaciji. Stomatolog koristi snažne i visokokvalitetne izbjeljivače koji sadrže peroksid za postizanje bržih i vidljivijih rezultata. Ova metoda osigurava nadzor stručnjaka i pruža sigurnost i učinkovitost. 

Postupak se može provesti u nekoliko posjeta ili u jednoj posjeti, ovisno o metodama koje stomatolog primjenjuje. Svakako spada u jednu od najučinkovitijih metoda.

Profesionalno izbjeljivanje zubi obično se obavlja u stomatološkoj ordinaciji.

Bijeli zubi kod kuće

Kućno izbjeljivanje zubi također je popularno i dostupno, a uključuje korištenje izbjeljivača koji se mogu dobiti od stomatologa ili se mogu kupiti u ljekarnama. Ovi izbjeljivači često koriste niže koncentracije peroksida kako bi se izbjeglo oštećenje zubne cakline. 

Postupak obično uključuje upotrebu prilagođenih traka ili kalupa koji se napune izbjeljivačem i stavljaju na zube određeno vrijeme. Kućno izbjeljivanje zubi može trajati nekoliko tjedana kako bi se postigli željeni rezultati.

Čitajte i sljedeći članak: Naučite sve potrebno o bipolarnim smetnjama

Bipolarne smetnje, također poznate kao bipolarni poremećaj, kompleksan su set mentalnih stanja koja značajno utječu na emocionalnu stabilnost i svakodnevno funkcioniranje pojedinca.

OTC proizvodi za izbjeljivanje zubi

Postoje brojni OTC proizvodi za izbjeljivanje zubi koji su dostupni bez recepta. To mogu biti:

  •  Gelovi
  •  Trake
  •  Olovke
  •  Paste za izbjeljivanje

Ovi proizvodi obično sadrže niže koncentracije aktivnih sastojaka za izbjeljivanje. Iako su pristupačni, rezultati mogu biti manje vidljivi i treba imati na umu da samostalno korištenje ovih proizvoda može rezultirati manje kontroliranim postupkom i potencijalnim rizicima, pa čak i neželjenim nuspojavama.

Važno je napomenuti da rezultati izbjeljivanja zubi mogu varirati ovisno o početnoj boji zubi, vrsti i koncentraciji izbjeljivača te pridržavanju uputa. Također, izbjeljivanje zubi može uzrokovati privremenu osjetljivost zuba ili iritaciju desni. Prije nego se odlučite za ovaj postupak, važno je konzultirati se sa stomatologom kako biste razumjeli svoje opcije i utvrdili najprikladniju metodu za vašu situaciju. Stomatolog će uzeti u obzir vaše oralno zdravlje, povijest bolesti zubi i očekivanja kako bi vam pružio najbolji savjet i tretman za postizanje sjajnog i zdravog osmijeha. 

Iz iste kategorije: