Konzumiranje teške hrane ili brzih obroka napravljenih na više ulja nerijetko izaziva nadutost stomaka. Za neke je to prolazna faza koja traje nekoliko minuta ili sati nakon obroka, dok drugima, pogotovo starijim generacijama, može prouzročiti stalne probleme. Osim što uzrokuje nelagodu, može biti problem i za svakodnevne aktivnosti, koje su puno teže uz prisustvo ove tegobe. Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s prirodnim načinom za smanjenje i rješenje nadutosti u stomaku.

Nadutost stomaka odgovorna je za niz problema u tijelu
Nadutost stomaka je tegobe koja je sastavni deo svačije svakodnevice

Uzroci nadutosti stomaka

Težina u stomaku i česti plinovi jedan su od glavnih simptoma nadutosti. S pojavom zatvora ovaj problem može biti i puno veći te prouzročiti nelagodu i bol. Zbog toga je bitno djelovati odmah po javljanju i potražiti rješenje problema te izbjegavati stvari koje uzrokuju nadutost.

Nadutost stomaka uzrokovana je sljedećim problemima:

 • brzim jelom
 • debljanjem
 • unošenjem veće količine hrane od potrebne
 • hormonskim promjenama, pogotovo kod žena
 • alergijskom reakcijom tijela na određenu hranu

Najbolji način za rješavanje problema je praćenje hrane koju unosite u tijelo i izbjegavanjem onih namirnica koje vam ne pašu.

Nadutost stomaka je ozbiljan problem

Mnogi ljudi nadutost stomaka uzimaju zdravo za gotovo, no ovaj problem je puno ozbiljniji nego što mislite i može prouzročiti razne druge tegobe u tijelu. Ako je uz nadutost prisutan i zatvor, tada problem postaje puno veći i može biti popraćen neugodnim grčevima i boli u stomaku.

Video: Kod nadutosti stomaka pomaže vam i mineralna voda Donat Mg

Rješenje nadutosti stomaka

Svi smo vrlo svjesni koliko ovaj neugodan problem može utjecati na naš život, stoga vam donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da ga eliminirate:

 • Jedite više manjih obroka tijekom dana, umjesto manje velikih obroka.
 • Polako žvačite hranu kako bi tijekom jela unosili što manje zraka u crijeva.
 • Izbjegavajte hranu koja vam ne odgovara (najbolji način je napraviti alergo test i vidjeti reakciju tijela na određene namirnice).
 • Jedite više povrća i vlakana, a izbjegavajte ugljikohidrate.
 • Hrana bogata probioticima pomaže vašim crijevima i probavnom traktu.
 • Bavite se fizičkom aktivnošću.

Nadutost stomaka odgovorna je za niz problema u tijelu, a ovo su neki savjeti koji će vam pomoći da je izbjegnete. Imajte na umu da postoje i neki prirodni dodatci koji vam mogu pomoći, poput Donat MG mineralne vode. Zahvaljujući bogatoj hranjivoj vrijednosti i magneziju, ova prirodna mineralna voda opušta i simulira rad crijeva te ih potiče na redovno pražnjenje. Najbolje ju je konzumirati ujutro i navečer, kako biste svojem tijelu pružili idealne uvjete za rad crijeva.

Iz iste kategorije: