Kolagen je sastojak čije ime potječe od grčke riječi kolla što znači ljepilo i sufiksa gen koji znači stvoriti. Kolagen u ljudskom tijelu predstavlja 30 % svih bjelančevina te se stoga smatra najzastupljenijom bjelančevinom u ljudskom tijelu. 

U ljudskom tijelu postoji čak više od 28 vrsta kolagena. Vlakna kolagena glavni su tvorci međustaničnih vezivnih tkiva koja stanicama daju potporu i brinu se za stabilnost tkiva. On se nalazi u koži, hrskavici, kostima, mišićima, tetivama i svim vezivnim tkivima.

Proizvodnja kolagena u tijelu

Kolagen se primarno proizvodi u našem tijelu, no nakon 20. godine života taj proces se usporava. Neki od prvih simptoma manje proizvodnje kolagena su:

  • suša koža
  • pojava bora
  • krhki i lomljivi nokti
  • tanja kosa

S godinama se pojavljuju i simptomi poput otežanog kretanja uslijed smanjivanja količine kolagena u zglobnoj hrskavici i tetivama te u mišićnim vlaknima koja su sve manje elastična. Također, vremenom se i mišićna masa počinje smanjivati. Stoga, ako primijetite neke od ovih simptoma, svakako posjetite liječnika koji će vam provjeriti razinu kolagena te po potrebi preporučiti dodatke prehrani koji ga sadrže.

Popularan kozmetički i prehrambeni dodatak

S obzirom na važnost kolagena za naše tijelo, on je sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda i dodataka prehrani. Istraživanja su pokazala kako je hidrolizirani kolagen najbolji za apsorbciju u organizmu jer takve molekule kolagena neoštećene prolaze kroz crijevnu stjenku pa iz crijeva prelaze u krv. Iz krvi se molekule kolagena talože tamo gdje je to tijelu najpotrebnije.

Kolagen kao dodatak prehrani
Kolagen smanjuje pojavu bora

Bujnija i sjajnija kosa te čvrsti nokti

Hidrolizirane molekule kolagena najbolje utječu na jačanje kose i noktiju jer poboljšavaju strukturu vlasi, povećavaju debljinu vlasi  i sjaj kose te tvrdoću nokta. Kako bi se u tijelu održavala idealna količina kolagena, preporučuje se uzimanje 2,8 grama kolagena u prahu svaki dan kroz 3 mjeseca kako bi se vidjeli napreci u rastu kose. Za održavanje normalne strukture noktiju preporučena doza je od 7 grama u prahu svaki dan kroz 3 mjeseca.

Video: 6 koraka do strategije protiv starenja (pojačavanje elastina i kolagena)

Konzumiranje kolagena kao dodatka prehrani se preporuča svim odraslim osobama nakon 20. godine života koje žele održati idealnu razinu u svom tijelu te poboljšati strukturu kose i noktiju. Maksimalan dnevni unos je 10 grama. Kolagen u prahu se može umiješati u jogurt, sok, mlijeko, čaj ili vodu, no važno je znati kako se prije konzumacije treba dobro otopiti.

Iz iste kategorije: