Sjemenke konoplje su moćan prirodni izvor hranjivih tvari koje su neprijatelj bolesti i prijatelj mozga. Potječu od industrijske konoplje, biljke istog roda kao i indijska konoplja, ali karakterizira ih sigurna konzumacija bez neželjenih psihoaktivnih svojstava. 

One imaju izuzetno kremast okus sličan orašastim plodovima, ali su pogodne i za ljude s alergijom na orašaste plodove. Njihova konzumacija pruža brojne zdravstvene koristi za organizam i mozak. Uz to, važno je istaknuti da su potpuno legalne i sigurne za konzumaciju, čak i za djecu.

Sjemenke konoplje su moćan prirodni izvor hranjivih tvari koje su neprijatelj bolesti i prijatelj mozga.

Raznolikost hranjivih tvari u sjemenkama konoplje

Sjemenke konoplje su bogate esencijalnim omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Osim toga, sadrže obilje vlakana koja potiču probavu i ubrzavaju metabolizam. Uz to su također izvanredan izvor željeza i drugih hranjivih tvari poput magnezija, fosfora, cinka i bakra. 

Vitaminski profil sjemenki konoplje obuhvaća vitamine B1, B2, B6, D i E, a također su izvor značajne količine biljnih proteina. Zbog svega navedenog, posebno su preporučljive za vegane i vegetarijance kao sastavni dio njihove prehrane.

Preporučena konzumacija za različite skupine ljudi

Sjemenke konoplje su apsolutno sigurne za konzumaciju i u njima mogu uživati i djeca i osobe koje pate od određenih bolesti. Međutim, njihova redovita konzumacija posebno se preporučuje sportašima, osobama koje prate posebne prehrambene režime zbog zdravstvenih stanja, vegetarijancima i veganima, kao i osobama na dijeti. 

Sjemenke konoplje su praktične i jednostavne za konzumaciju, pa se mogu lako dodati gotovo svakom jelu. Upravo zbog toga, sve više onih koji traže alternativne zdrave sastojke dodaju ih svojim jelima.

Sjemenke konoplje su blagodat za cijeli organizam

Inkluzija sjemenki konoplje u svakodnevnu prehranu ima širok spektar prednosti za cijeli organizam. One pružaju 20 aminokiselina i 9 esencijalnih masnih kiselina koje naš organizam ne može sam sintetizirati. Stoga, one imaju niz blagodati za organizam, uključujući:

  • Očuvanje zdravlja srca
  • Smanjenje simptoma ekcema i psorijaze
  • Hidrataciju kože
  • Poboljšanje zdravlja kože, noktiju i kose
  • Poticanje metabolizma i sagorijevanje masnoća
  • Smanjenje upalnih procesa u tijelu
  • Smanjeni rizik od kroničnih i degenerativnih bolesti
  • Očuvanje zdravlja mozga

Konzumacija sjemenki konoplje pruža mnoge koristi organizmu uz minimalne rizike, pa stoga nema razloga da ih ne uvrstite u svoju svakodnevnu prehranu. Od ostalih vrsta koje se koriste kao dodatak prehrani valja spomenuti oljuštene sjemenke konoplje. Možete ih pronaći u brojnim trgovinama s dodacima prehranima, a tamo možete dobiti i sve druge korisne savjete oko konzumacije.

Iz iste kategorije: