Da bi stoj radio ispravno i kvalitetno, neophodno je da je svaki njegov dio funkcionalan. Linearni ležajevi jedan su od glavnih dijelova svakog stroja i omogućavaju njegov kvalitetan i pravilan rad. Oni su zaduženi za očuvanje radnog vijeka drugih dijelova, tako da im potpomažu u njihovom radu. Održavaju dijelove strojeva na njihovoj poziciji i sprečavaju njihovo klizanje ili udaranje.

Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s njihovom važnosti u cijelom stroju i zbog čega su toliko bitni u očuvanju ostalih dijelova.

Funkcija linearnog ležaja

Linearni ležajevi u strojevima imaju funkciju sprečavanja dijelova od:

  • pomicanja
  • klizanja
  • udaranja

Oni su zaslužni za sprečavanje mogućih oštećenja i grešaka prilikom rada stroja te su neophodni za njegovo pravilno funkcioniranje. Svaki ležaj, ovisno o njegovoj namjeni, posebno je konstruiran i osmišljen za odgovarajući zadatak. Izrađuje se od materijala koji trpe velika opterećenja i koji mogu trajati dugo vremena.

Izgled linearnog ležaja

Iako sam naziv linearni ležajevi sugerira na to da su oni ravni, u praksi je stvar potpuno drugačija. Naziv je povezan s njihovom namjenom, tj. osiguravanjem linearnog kretanja. Sam ležaj može izgledati različito i biti potpuno drugog oblika.

Linearni ležajevi u strojevima imaju funkciju sprečavanja dijelova od klizanja
Linearni ležajevi

Linearni ležajevi princip rada

Princip rada linearnih ležajeva razlikuje se ovisno o vrsti ležaja. Postoje dvije glavne vrste koje se koriste u većini strojeva, a to su:

  • kotrljajući ležajevi
  • klizni ležajevi

Ovisno o tome u kojem su stroju i koji im je zadatak, ovisi i princip njihovog rada. Glavni zadatak im je očuvanje ostalih dijelova stroja i briga oko pravilnog pomicanja. Oni služe kao zaštitni element drugih ležajeva.

Kuglični linearni ležajevi

Kao jedni od najpoznatijih, ističu se kuglični linearni ležajevi koji zbog kuglica eliminiraju trenje i samu potrošnju materijala određenih dijelova strojeva.

Ovisno o njihovoj primjeni, razlikuje se i njihov izgled, a prilikom kupnje neophodno je da provjerite oznake na dotrajalom ležaju i prema njima kupite zamjenu. Pripazite na ležajeve i u slučaju da primijetite da je neki pri kraju radnog vijeka, zamijenite ga prije nego što se pokvari.

Web trgovina Tuli.hr

U web trgovini tuli.hr mogu se pronaći linearni ležajevi raznih oblika i vrsta, po najboljim cijenama. Ako je vaš stroj prestao raditi ili se je istrošio linearni ležaj i potrebna je njegova zamjena, najbolji odabir je Tuli trgovina. U širokom asortimanu proizvoda pronaći ćete sve potrebne dijelove, a u slučaju neznanja oko popravka pomoći će vam njihova stručna, tehnička pomoć. Nazovite putem telefona ili upitajte oko problema putem emaila i nakon toga naručite sve što vam je potrebno u nekoliko klikova mišem.

Iz iste kategorije: