Čim dođe ljepše vrijeme, većina nas dane počne provoditi van kuće ili stana. Neovisno o tome imate li vrtnu garnituru iza svoje kuće ili na svom balkonu, morate se potruditi pri kupovini kako biste izabrali nešto što će biti funkcionalno i udobno. Ponekad, ako napravite baš dobar izbor, vrtni stolovi mogu poslužiti i za druženje na jesen ili zimu po sunčanim danima.

Kako izabrati dobar vrtni stol?

Uzmite u obzir sljedeće karakteristike, koje će vam pomoći da odaberete stol izvrsne kvalitete.

Visina

Visina stola mora vam biti veliki faktor u kupovini. Bitno je da razmislite o tome za što ćete koristiti stol i hoće li on biti samo ukrasna komponenta ili ne. Niski vrtni stolovi nisu dobar izbor jer su veoma nezgodni kada je potrebno jesti s njih.

Vrtni stolovi
Vrtni stol središnji je dio vrtnog namještaja

Kvaliteta materijala

Trajnost materijala drugi je faktor koji bi vas trebao brinuti. Ne samo da želite dugoročno uštedjeti određenu sumu novaca, već u svakom slučaju želite i praktično te otvoreno pristupiti situaciji. Nije praktično stalno popravljati namještaj. Birajte ili kombinacije metala i premazanog drva, gdje ćete posebnu pažnju posvetiti upravo premazu ili zaštiti na drvu, ili ratane.

Ratana se pokazala kao bolja alternativa plastici, pogotovo ako želite onaj sjajeći i uglađeni izgled. Aluminijski vrtni stolovi također su dobri za održavanje, ali je kod njih često problem što aluminij nije tvrd materijal i kroz vrijeme ćete definitivno osjetiti razliku u kvaliteti i estetici.

Dimenzije

Dimenzije stola očito su nešto što je deal-maker odnosno deal-breaker. Preporučujemo da izmjerite prostor koji vam preostaje za stavljanje stola te da dobro promislite hoćete li taj stol moći skladištiti. Nije loše uzeti stol ispod kojeg se može spremiti nešto dodatno, ali ni onaj na koji se mogu „namještati“ tornjići od drugih stvari.

Funkcionalnost

Funkcionalnost dolazi u pitanje kad imate posebne zahtjeve:

  • Trebate li neke ladice?
  •  Trebate li dodatne držače za čaše ili nešto slično? 
  • Je li vam posebno bitno da je dno stola glatko i da ne oštećuje pod? 
  • Koliko je bitno da se stol može sklopiti?

Izgled

Estetika će ipak biti prva stvar koju ćete vidjeti kod stola tako da imajte na umu da je stil i boja nešto što morate prilagoditi prostoru u kojem će vrtni stol biti. S monokromatskim izborima ne možete pogriješiti jer su takvi vrtni stolovi uvijek popularni, ali nekad nije loše izaći iz okvira. 

Također, dobro bi bilo da odlučite koji će komad namještaja biti u fokusu – stol ili stolice. Ako nabavite jednostavne stolce, u tom slučaju stol može biti nešto ekstravagantniji, i obrnuto! Sretno pri kupovini!

Iz iste kategorije: