Dolaskom proljeća budi se priroda i sve je više brige potrebno usmjeriti na održavanje vrta i travnjaka. Sve više sunčanih dana i toplije vrijeme probudit će vaš travnjak, a sve to dovodi do redovitijeg košenja. Ako ispred kuće imate travnjak, rotirajuća kosilica je odličan odabir za brigu oko njega, jer osim savršenog skraćivanja trave štedi i vrijeme.

Danas se kod „dvorišne košnje“ u većini slučajeva koristi upravo ova kosilica, a moguće je odabrati između raznih modela.

Održavanje travnjaka

Prilikom održavanja travnjaka, neophodno je prvo počupati korov i sve druge biljke koje se ne uklapaju uz travu. Posebno je važno pomno pregledati travnjak nakon zime i prve košnje, kako bi travica bila što ljepša i imala predivnu svijetlozelenu boju. 

Motorna rotirajuća kosilica
Rotirajuća kosilica za veće površine

Rotirajuća kosilica nije svemoguća i iako će savršeno pokositi travu, problem se javlja kod korova koji će rasti znatno brže od ostatka travnjaka. Zbog toga je početkom proljeća neophodno ručno iščupati korov s korijenom.

Košnja trave

Najzaslužnija radnja za zdrav i lijep travnjak je redovna košnja trave. Mnogi ljudi misle da je dovoljno kositi travu tek kada ona naraste, no u praksi je potrebno to činiti redovno i to na određenoj visini. 

Ljepota travnjaka ovisi o:

  • vremenskim uvjetima
  • navodnjavanju
  • redovnoj košnji

Sve ove stvari direktno ili indirektno utječu na to koliko će zdrava i zelena biti travica. Motorna rotirajuća kosilica će vam znatno ubrzati proces košenja i vrijeme provedeno za održavanje okućnice. Važno je da travu kosite redovno, a kako bi ona bila zdrava možete je postepeno skraćivati do željene visine. Košnja trave se za vrijeme toplijih dana obavlja najčešće jednom do dva puta dnevno, a klasična visina trave za uredan travnjak je oko 3 centimetara.

Različiti modeli rotirajućih kosilica

Rotirajuća kosilica osim po izgledu i veličini, razlikuje se i o načinu rada. Tako ih dijelimo na:

  • motorne kosilice
  • električne kosilice
  • baterijske ili akumulatorske kosilice 

Najisplativiji odabir za košnju travnjaka je električna rotirajuća kosilica, koja troši malo energije i nije bučna kao motorna. Osim toga, spaja se kabelom i može raditi neograničeno vrijeme. Prilikom košnje trave potrebno je pripaziti na kabel, jer u slučaju zapletanja i pada se može desiti nezgoda.

Video: Kosilice na kolut i rotacijske kosilice. Za i protiv, kvaliteta rezanja, kako kositi nisko.

Ako je travnjak koji kosite velik i nemate mogućnost priključka za struju, tada morate birati motornu ili baterijsku kosilicu. Prilikom odabira obratite pažnju na vrijeme trajanja baterije, jer je moguće da kosilice s manjim kapacitetom akumulatora neće biti dovoljne za površinu vašeg travnjaka. Veoma je bitno da redovno kosite travu, kako bi ona bila zdrava i rasla ravnomjerno.

Iz iste kategorije: